Ervaringen

Ik had geen heel duidelijke doelen toen ik bij Jozien en Rob aankwam voor een 5-daagse retraite. Hoogstens het proberen het leven met een demente man, die sinds 3 jaar in een verpleeghuis woont, iets meer hanteerbaar te maken. Een zoektocht op internet had me, via een paar zoektermen die voor mij belangrijk waren, zoals “individueel”, “rust” en “natuur” op de website van Jozien doen belanden en na een intake om de sfeer “in het echt” te proeven, besloot ik dat dit iets voor mij zou kunnen zijn.

Het zijn, in de eerste plaats, Rob en Jozien zélf die, terwijl ze jou alle rust en stilte gunnen die je wilt hebben, je toch het gevoel geven van een koesterende en zeer zorgzame aanwezigheid. Rob in de vorm van heerlijk voedsel waar de toewijding van af spat. Jozien in een heel open manier van communiceren die steeds én op jouw behoeftes én op wat je niet wilt (of waar je bang voor bent) is afgestemd. Voor mij was het bijvoorbeeld belangrijk dat er niet alleen een therapeute, maar vooral ook een méns tegenover mij zat, met al haar eigen zwaartes, die ons uiteindelijk tot gelijken maken. Mij gaf juist dat de sfeer van vertrouwen die nodig is om je open te kunnen stellen voor een andere blik op vastgeroeste patronen en denkbeelden.

Voeg daarbij de wonderschone natuur in en om De Reekamp, met haar eigen stilte-vol-geluiden, en er ontstond iets dat ik, nog maar net terug, het best kan omschrijven als een bevrijdende rust, waarvan ik echt wel besef dat die vast niet blijvend zal zijn. Maar dan is er altijd nog het óók meegenomen lijstje met mogelijkheden en handgreepjes die het leven in moeilijke omstandigheden kunnen verlichten.

vrouw (71)

Al enige tijd zit ik met mezelf in de knoop, via de normale weg; praktijkondersteuner doorverwezen worden naar Psychologische hulp kwam ik op een wachtlijst terecht van minimaal drie maanden. Hierop kon ik niet wachten, ik had direct hulp nodig. Via via kwam ik terecht bij de Individuele retraite van Jozien. Op een doordeweekse avond stuurde ik een uitgebreide mail naar Jozien, waar ik binnen maarliefst acht uur een reactie op kreeg. Waarop er direct een telefonische afspraak werd ingepland, gevolgd door een persoonlijke intake en binnen twee weken kon ik terecht. Om daar mee te beginnen meer dan GE-WEL-DIG!!! Dat is de wijze waarop je verwachtingspatroon word nageleefd.

Eenmaal vol spanning aangekomen in de mooie omgeving van Epse werd ik door Jozien en Rob met open arme ontvangen en ja ik voelde me direct thuis. Ik voelde me iedere dag meer op mijn gemak en iedere dag kreeg steeds meer diepgang. Deze retraite beveel ik een ieder van harte aan. Zelfs als het volgens jezelf helemaal oké met je gaat, is het zo goed voor jezelf om nou écht eens naar jezelf te kijken en jezelf alle rust en ruimte te geven. Het zou de wereld zoveel mooier maken met zoveel meer respect voor jezelf en naar elkaar.
Jozien en Rob ik ben jullie zo ontzettend dankbaar!!

vrouw, 26 jaar

————————————-
Reactie na 10 maanden
Bij terugkomst heb ik de rust kunnen bewaren om niet direct naar een baan te gaan zoeken, omdat ik naar een baan wilde zoeken waar ik gelukkig van zou worden. Ik dacht vaak terug aan het boek “de grote sprong”, waar ik stukken uit gelezen had. Ik had deze sprong (=mijn baan opzeggen en gaan reizen) al genomen, dus ik wilde een zachte landing in plaats van een noodlanding. Met dat laatste bedoel ik om z.s.m. weer alles op de rit te krijgen, baan, financiën, “zekerheden”, etc. Daar neigde ik eerst wel naar.
Maar ik kon de rust bewaren en vertrouwde meer op mezelf.
Ik denk dat de retraite, de gesprekken, maar ook het “niets” doen, daar een belangrijke bijdrage aan geleverd hebben. Daarom nogmaals dank daarvoor. Ik vind dat je goed werk hebt gedaan en hoop dat je nog veel mensen kunt bijstaan, om hun mindset weer de goede kant op te sturen.

Man, 34 jaar
————————————

Beeld je een plek in waar je helemaal jezelf kan zijn. Waar je warm
wordt verwelkomd door de mensen en de dieren, en met wat verbeelding ook
de bloemen, de bomen, de zon en de wind. Een plek waar even niets hoeft;
zelfs geen boodschappen, koken of poetsen. Waar de stilte je woorden van
rust en geruststelling toefluistert. En waar de gesprekken je precies
brengen wat je op dat moment kan gebruiken.

Het creëren van zo’n plek en die openstellen voor wildvreemden, vergt
heel bijzondere mensen. Er is een boeddhistisch gezegde dat luidt:
“Duizend kaarsen kunnen aangestoken worden aan één enkel vlammetje,
zonder dat het vlammetje daarbij minder wordt.” Jozien en Rob zijn
beiden zo’n lichtje voor de wereld. Mijn diepe dank aan allebei voor een
heel bijzondere week en voor het licht dat zij via dit werk de wereld in
brengen.

Man, 30 jaar

———————————–

Lieve Jozien,
Vol spanning ben ik begonnen aan de retraite bij jullie. Geen idee wat ik kon verwachten en wat het met mij zou doen. Zou het mij lukken om me open te stellen. Met veel warmte werd ik ontvangen. De spanning werd steeds meer ontspanning. Er kwam steeds meer stilte in mij. De fijne gesprekken, meditaties, gaven inzicht. Je vertelde mij hoe ik wat liever voor mijzelf kon zijn, zelfcompassie. Je gaf mij handvatten hoe dat te doen en daar ben ik heel dankbaar voor. De plek is prachtig. Ik heb lekker gewandeld met de hond en geknuffeld met de paarden. Ook nog samen met Rob gewerkt met de paarden. Ik heb uren naar buiten gekeken en genoten van alle vogeltjes. Door Rob werd ik lekker verwend met al het lekkere eten. Lekker in de sauna gezeten. Ik werd door jullie beidde heerlijk verwend en dat was ook wel eens een keertje fijn. Kortom voor mij een paar heerlijke dagen waar ik tot rust ben gekomen, de stilte in mij heb ontdekt, veel geleerd heb over mij zelf, verwend ben enz.
Bedankt Jozien en Rob voor de fijne tijd.

Vrouw 46 jaar

————————————-

Toen ik het spoor even helemaal bijster was, kon ik binnen een paar dagen al bij Jozien terecht voor een intakegesprek. Mijn gevoel hierover was zo goed dat ik besloot op korte termijn een retraite bij haar te doen. Op mijn verzoek vond Rob het goed dat ik mijn eigen paard daarbij ook meebracht. Dat maakte het extra bijzonder voor mij.

Het was zo goed en fijn om een paar dagen helemaal weg te zijn en even geen contact met de buitenwereld te hebben. Ik heb in die dagen een heel proces doorgemaakt, van veel emoties naar innerlijke rust. Van veel twijfels naar een innerlijke zekerheid, waarbij Jozien me steeds heeft geholpen en maatwerk heeft geleverd. Jozien oordeelt niet, luistert goed en houdt steeds een spiegel voor. Ik kon niet anders dan naar mezelf gaan kijken.

De buitenritten met Rob, de meditaties, de heerlijke gezonde maaltijden, het alleen zijn en het van me afschrijven deden de rest. Ik ben nog nooit zo fijn weer thuisgekomen en voel me weer in balans.

Vrouw, 37 jaar

————————————-

Lieve Jozien en Rob,

Wat een heerlijke plek. Ik heb genoten van jullie aandacht en rust en niet te vergeten de dagelijkse culinaire verrassingen. Het was fijn om ruimte voor mezelf te hebben voor muziek, lezen en de prachtige herfsttafrelen. Ik ben weer een beetje vernieuwd, of moet ik misschien zeggen dat ik mijn ‘oude’ zelf terug vond. Het doet er niet toe, het was fijn om bij jullie te zijn.

Vrouw, 55 jaar

————————————-

Beste Rob en Jozien

Nog reuze bedankt voor deze heerlijke retraite met spirituele gesprekken, ongekende rust, prachtige boswandelingen, heerlijke maaltijden, etc. etc.
Door jouw liefdevolle begeleiding en jullie warme gastvrijheid voelde ik me meteen thuis bij jullie. De indrukken en herinneringen zijn te veel om op te noemen… het was een onvergetelijke break in mijn stressvolle stadsleven.

In deze 5 dagen heb ik heel veel geleerd en bijgetankt. De volgende kernwoorden in mijn geval – leven in HET NU en zelfcompassie – draag ik nu mee.

Hartelijke groet,
Isabelle

————————————-

​Hoi Jozien en Rob,

Alweer ruim 2 weken geleden ging ik bij jullie weg uit Epse. Op weg naar een nieuwe periode, met nieuwe inzichten.
Het ‘normale’ leven oppakken kostte even tijd. Want hoe zou ik alles wat ik ervaren en geleerd heb plaatsen in de waan van de dag?
Voorlopig kan ik zeggen dat ik er echt bruikbare handvatten aan over heb gehouden. Ik kan wat meer loslaten, en weet beter wat bij mij, en wat bij de ander hoort. Dat is me veel waard!

Man, 30 jaar

————————————-

Nogmaals dank voor alle sessies, maar natuurlijk ook voor de gastvrijheid, de mooie tuin, de goede verzorging en de rustige omgeving!Een fijne 5 dagen achter de rug in het rustige en bosrijke Epse. Voor mij was het een periode van naar binnen gaan. Lezen, schrijven, schilderen, mediteren, wandelen en goede gesprekken met Jozien die heel helder met me mee dacht en voelde. Het heeft mij meerdere inzichten gegeven waarmee ik volgende stappen kan gaan zetten en bewust gemaakt van een aantal kwaliteiten en valkuilen.

Het eten en onderdak waren precies goed en zeer goed geregeld. Lekker bed en fijne ruimte om je tijd door te brengen. Er was zelfs een pas gestemde piano. Heerlijk eten van Rob de keukenprins en veelal vers gebakken brood voor ontbijt en lunch. Alles was enorm goed geregeld en ik hoefde me nergens zorgen over te maken.

Al met al dus een hele goede zet om deze retraite te doen, een waardevolle week bij bijzondere mensen, nogmaals veel dank voor alle goede zorgen.

Jasper, 49 jaar

————————————-

Onder deskundige begeleiding op een heel mooie rustige omgeving heb ik een
5 daagse retraite gedaan.

Een innerlijke ontdekkingstocht op liefdevolle en veilige manier begeleid
door Jozien. Waarin geluisterd wordt naar jouw behoefte en er ruimte is
voor jouw eigen tempo.

De ene keer ontvang je een rustgevende massage, dan een healing of ga je
samen een meditatie door, aangepast op jouw behoeftes. Daarnaast kun je
genieten van de prachtige omgeving, wandelen door het bos, fietsen langs
de leuke dorpjes of een inspirerend boek lezen.

Het is uniek omdat je alleen bent. Dat vond ik een groot voordeel omdat je
dan alle aandacht krijgt en dat zorgt voor goede diepgang in het proces.
Jozien en Rob bedankt voor een prachtige week. Een mooier cadeau kun je
jezelf niet geven!

Vrouw, 45 jaar

————————————-

De retraite is alweer een tijdje geleden, maar de herinneringen staan nog glashelder op mijn netvlies. Toen ik naar je toe reed, had ik een spannend gevoel. Zoiets van: ik ga iets doen wat ik nog nooit heb gedaan en ik vind het leuk maar ook een beetje eng. Na een rit door het prachtige stiltegebied zag ik het huis van Jozien en Rob liggen. Ik voelde me meteen op mijn gemak. Alles klopte: de goede zorgen van Jozien en Rob, het fijne huis, het lekkere eten, de rust. Geen zorgen over de dagelijkse dingen. Zelfs de zon liet zich regelmatig zien. Maar het belangrijkst waren de diepgaande gesprekken en alles wat erop volgde. Rust, diepe rust, intens genieten van de natuur. Ik voelde me thuis bij mezelf. Ik leerde ook om anders om te gaan met dingen die in het leven gebeuren. En dat was verrassend en mooi. Ook moeilijk. De nieuwe inzichten werken ook nu nog door. Het heeft mij veranderd: de manier waarop ik in het leven sta. Ik kan in alle vrijheid mezelf zijn. En genieten. En iedere dag leer ik weer bij.

Marja, 67 jaar

————————————-

Tijdens een regenachtige week in juni 2016 ben ik vier dagen bij Jozien en Rob geweest. Veel diepe, rustgevende gesprekken met Jozien mogen voeren. Erg genoten van de zowel de goede verzorging als de prachtige inspirerende omgeving met alles om je heen wat je nodig hebt. Ik heb veel mogen leren van Jozien, ze gaf me handvatten om zelf verder te kunnen. Dank je wel Jozien en Rob voor een fijne pauze van alle drukte in mijn hoofd!

Man, 43 jaar

————————————-

Lieve Jozien en Rob,

Alweer bijna een hele week thuis! Wat denk ik nog vaak aan de dagen bij jullie; jullie gastvrijheid, het vers gebakken brood, “mijn” plekje in jullie bos, de rust, de natuur, de dieren en ga zo maar door! Alles bij elkaar maakte dat dit voor mij echt een onvergetelijke week is geworden. Wat heb ik GENOTEN en zoals Rob ook al zei: “optimaal gebruik gemaakt van jullie
plek!

Voor mijn gevoel heb ik me vorige week dan ook echt los moeten scheuren van jullie, van de plek en ook heel erg van de plek in het bos! Tja……. Het enige dat ik nog kan zeggen is: DANK, DANK, DANK!!! Ik heb weer ervaren hoe goed ik het met mezelf kan vinden, maar ook hoe blij ik kan worden van
de kleine (maar o zo grote) dingen in het leven!

Het is, ook nu nog, echt even wennen en zo moeilijk om mijn rust thuis weer te kunnen pakken. Balen en echt heel jammer, maar ik geef niet op. Iedere dag kan ik opnieuw beginnen en dat neem ik me ook voor!

Dikke kus!

Mirjam, 47 jaar

————————————-

Lieve Jozien, Rob en Mira!

Op aanraden van mijn dochter en na een fijn intake gesprek, had ik besloten om bij jullie op retraite te komen. Mijn voornaamste doelstellingen waren leren loslaten/aanvaarden en gedachten en emoties beter onder controle leren houden. Dit n.a.v. een aantal ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven waar ik geen uitweg meer in zag.

Aangekomen bij jullie begint mijn “avontuur”, zoals Jozien het noemde en wat ik wel een mooie benaming vind! Weinig verwachtingen en toch wel spannend en hoopvol ben ik eraan begonnen. Wat ik hier bij Jozien heb geleerd of eigenlijk heb ingezien is dat het leven veel gemakkelijker geleefd kan worden door middel van bepaalde inzichten, die alles veel helderder en begrijpelijker maken. Waardoor je ook weer meer rust in je hoofd krijgt en dus ook meer rust in je leven. Het puur alleen met jezelf bezig zijn,  de open aangename gesprekken met Jozien,de stilte, de rust, de meditaties, geen afleiding van media, de uitstekende liefdevolle verzorging, de fijne wandelingen met Mira en nog zoveel meer, zorgen er voor dat je heel veel dingen gaat inzien! Bij mij is er echt iets veranderd. Het voelt goed om weer baas te zijn in mijn eigen hoofd en dat ik nu weet hoe ik dat kan blijven. Jozien en Rob en Mira, heel erg bedankt dat jullie mij mee op “avontuur” hebben genomen in jullie knusse huisje in de bossen. Jullie zitten in mijn hart!

Liefs xxxx

Janneke, 52 jaar

————————————-

Reactie na 1 jaar:

Dag Jozien,

Het is de komende week een jaar geleden dat ik bij jou mocht logeren. Naar nu blijkt is dat een life changer geweest. Ik heb er in ieder geval hele goede herinneringen aan, ook al was het het begin van een hectische periode.

Ik heb bij jou de rust gevonden die ik nodig had. En die rust heb ik nog steeds. Ik maak me niet meer druk om dingen waar ik geen invloed op heb en accepteer dingen makkelijker. Dat betekent overigens niet dat ik overal genoegen mee neem, maar het overheerst me niet als het niet loopt zoals ik voor ogen had. Daar wil ik je nog een keer voor bedanken!

Wat is het een bevrijdend gevoel te merken dat ik een hele sterke, krachtige vrouw ben, die niet afhankelijk van wie dan ook hoeft te zijn. Ik richt mijn blik op de toekomst want ik kan het verleden toch niet veranderen.

Hartelijke groet,

Marja, 53 jaar

————————————-

Bij Jozien aangekomen, eindelijk is mijn retraite begonnen, ik heb er weken naar uit gekeken. Ik kon direct beginnen en het ging vrij soepel allemaal, na de 2e dag was het pittig maar het eindresultaat is zeer bevredigend. Jozien heeft me net dat kleine duwtje gegeven waar ik lang op gewacht heb. Als een rijk mens ben ik naar huis gegaan, nog steeds draag ik de tools mee in mijn hart en pas ik het toe waar nodig, soms met vallen en opstaan. Lieve Jozien, ik ben je dankbaar. Daarnaast wil ik je hartelijk bedanken voor de heerlijke maaltijden, zelden zo lekker vegetarisch gegeten, thuis gekomen getracht jouw eten te kopiëren, helaas ik miste jouw hand daarin.

Enorm genoten van de omgeving, lekker gewandeld, de vogels bewonderd iedere dag, ik leefde als een koningin.

Ria, 59 jaar

————————————-

Bij Jozien heb ik fijne dagen gehad die als een cadeautje voor mezelf voelden. Jozien is een lieve zorgzame vrouw die je kan helpen de juiste weg te vinden als je deze even kwijt bent. In het fijne huis op een mooie locatie heb je veel rust en vrijheid zodat je zelf kunt beslissen waar je behoefte aan hebt. Wandelen of fietsen in de mooie bosrijke omgeving is heel prettig, of je kunt even de mooie paarden bewonderen. De fijne gesprekken met Jozien die twee keer (of meer) per dag plaatsvinden zijn heel verhelderend en inspirerend. Ik heb veel gehad aan het bespreken van mijn dromen en aan de meditaties. Door de dromen werden onderwerpen belicht waarvan ik niet altijd wist dat ik daar mee bezig was. Toch bleken er wel degelijk belangrijke punten uit te komen waaraan ik veel heb. De meditaties gaven me ontspanning en rust. Daarnaast vond ik de healing heel prettig omdat deze afgestemd is op datgene wat nodig is.  Alles is zeer goed verzorgd en ik heb genoten van het heerlijke, gevarieerde avondeten dat met veel zorg gemaakt is. Ik raad het anderen ook aan; ik zou dit mezelf een volgende keer weer cadeau doen.

Agnes, 29 jaar

————————————-

Dank je wel voor: het smaakvolle verzorgde voedsel; het fijne plekje in jullie prachtig gelegen huis; de vele handreikingen op allerlei gebied waarmee ik verder op pad ga. Het was een leerzame tijd met jou!

Eveline, 51 jaar

————————————-

Wat ik nu merk dat de retraite voor me heeft betekend en nog betekent,  is dat ik nu niet meer het gevoel heb dat ik dreig te bezwijken. Ik kan alles weer meer stap voor stap bekijken. Dank je wel.

Nel, 60 jaar

————————————-

Ik kijk terug op een heel fijne retraite bij Jozien. Ik heb echt kunnen bijtanken… en dat was hard nodig. De goed afgestemde, wijze en liefdevolle aandacht die Jozien geeft, was zeer welkom. Voor mij was het feit dat zij ook healing en meditatiebegeleiding kan geven, doorslaggevend om juist voor deze retraite te kiezen. Nogmaals, veel dank!

Mirjam, 43 jaar

————————————-

Een leerzame en prettige ervaring. Uiteraard kom je goed tot rust door de warme en vakkundige begeleiding van Jozien. Het is een heerlijke plek (op de rand van het bos) en je krijgt een fijne verzorging (met prima eten!). Jozien laat je op een prettige manier dingen inzien, houdt je helder en bij de les. Je kunt het met haar over van alles hebben. Telkens krijg je een verfrissende feedback. Dit kunnen tips zijn, maar ook gereedschappen (stilte, vragen) waardoor je zelf zaken helderder of juist anders gaat inzien. Zij deelt ook haar eigen ervaringen en valkuilen waardoor de veelheid van woorden (o.a. tekst uit boeken etc.) begrijpelijker en levendig worden.

Na de vijf dagen, die bij mij omvlogen, met een voldaan en fris gevoel naar huis.

Kortom een aanrader!

Peter, 47 jaar

————————————-

Mijn bezoek bij Jozien was voor mij erg bijzonder. Als 27 jarige jonge man was het voor mij een enorme stap om een aantal dagen in retraite te gaan en afstand te nemen van de buitenwereld en de digitale communicatie die mijn leven omarmt. Mijn verblijf heb ik als zeer prettig ervaren en heeft mij enorm veel rust gebracht. Met name de goede zorgen, de rustgevende omgeving en stille ruimtes hebben in combinatie met de diepgaande gesprekken mij laten ervaren dat het leven een stuk aangenamer wordt zodra je de stilte in jezelf weet te vinden. Ik denk vaak terug aan de sessies bij Jozien en raad veel mensen aan om het een keer te proberen. Het is een lieve vrouw die goed voor je zorgt en je op een bijzondere manier uitdaagt om je antwoorden te zoeken in jezelf.

Duncan, 27 jaar

————————————-

Toen ik in april 2012 bij Jozien terecht kwam lag mijn leven overhoop. Mijn gezin dreigde ik te verliezen en bovenal: mijzelf was ik al jaren verloren. Ik weet nog goed dat zij tijdens de intake vroeg of ik begreep wat stilte inhield. Ik dacht dat ik dat wist, dat ik echt begreep wat stil ‘zijn’ was. Dat is toch gewoon even niet meer op internet browsen, bellen en even niet werken??

Maar Stilte of even stil zijn en stoppen met je dagelijkse beslommeringen is een wereld van verschil..
Wat er precies gebeurde weet ik niet daar in die prachtige omgeving van Epse. En of het veel te maken had met de liefde en rustige warmte van het huis en haar bewoners, daar durf ik ook geen vinger op te leggen. Maar al na 48 uur retraite waar we wat oefeningen deden en voor de rest eigenlijk niets behalve veel slapen en met mezelf opgescheept te zitten heb ik na jaren onrust in mijn hoofd en lichaam daadwerkelijk kunnen voelen wat stilte is. En wat dat met een mens doet.

Hoe dingen helderder worden, hoe je je hart weer gaat voelen. Hoe in eerste instantie onoverbrugbare patstellingen in je hoofd opeens simpele uitkomsten blijken met antwoorden die zo eenvoudig zijn, ze je zullen verbazen. En dat je begrijpt wat je kunt doen voor jezelf om gelukkiger te worden. Je kunt echt kiezen voor wat je écht wilt en verlangt!
Want, dat is mijn overtuiging nu: gelukkig zijn is een keuze, maar daar kun je pas voor kiezen als je je durft over te geven aan de Stilte. En als dat gebeurt ontstaat er een nieuw soort vertrouwen in jezelf. En daar helpt een retraite ontzettend bij in zeer korte tijd.

Mijn relatie? Die is jammer genoeg uiteindelijk definitief gestrand. Heb ik daar vrede mee? Iedere dag meer.
Ben ik de rust zelve? Jammer genoeg nog lang niet altijd.

Maar er is WEL een blijvende verandering ontstaan. Ik weet, voel en vertrouw nu op het feit dat geluk en rust in JEZELF zit en nergens anders en er dus altijd is, wanneer je het maar wilt voelen. It’s a choice!

Hier ben ik Jozien met haar retraite voor altijd dankbaar voor!!

Norman, 35 jaar

————————————-

Ik kom aan bij jou, zet de motor uit en stilte.
Het is groen om me heen, twee kamers eenvoudig met dat wat nodig is,
Een raam waarvoor de vogels snabbelen aan de pinda’s,
Een tafel waarop soms boeken liggen die ik van de plank haalde.
Een tafel waaraan ik eet, het zorgvuldig bereide voedsel
Ik eet alleen in stilte met mate, proef en verteer.
Mijn dromen, ze zijn er weer, helder en inspirerend
Het gesprek hierover, de diepte in.
De wandeling alleen en in stilte.
De heling en massage als het nodig is.
Jouw zorg voor mij, weldadig.

Berna, 65+