Meditatie

In al mijn werk maak ik gebruik van meditatie. Als je begint met mediteren blijkt het nog niet zo eenvoudig te zijn om alleen maar ontspannen aanwezig te zijn. Je geest is het niet gewend om stil te worden en dwaalt bijna onmiddellijk af naar gedachtes en gevoelens die niets met dat moment te maken hebben. Meestal ga je zitten denken over eerdere of over toekomstige gebeurtenissen en ervaar je de daarbij bijbehorende gevoelens en emoties. Je denkt dan ook dat dit gewoon is wie en wat je op dat moment bent. Na een tijdje zul je ontdekken dat het alleen maar gedachten en gevoelens van je zijn en dat het mogelijk is om ze steeds weer los te laten. Met wat oefening is dit voor iedereen te leren. Waarschijnlijk merk je na een tijdje dat het heel prettig is om je hoofd rust te gunnen en gewoon stil te worden. Ook voel je dan je hele lichaam, in plaats van alleen je hoofd.

Ik hanteer geen vaste meditatiemethode. Ik bekijk per moment wat het beste aansluit bij dat moment. De ene keer is het een geleide meditatie, de andere keer vooral zitten in stilte. Meditatie brengt je aandacht terug bij waar het werkelijk over gaat en dat is belangrijk voor je dagelijks leven.

Ik mediteer altijd gewoon zittend op een stoel of de bank, waarbij de rug recht is en de voeten plat op de grond rusten. Maar wil je in de lotuszit mediteren of zittend op je eigen kussen of meditatiebankje, dan is daar niets op tegen.